tisdag 1 juli 2008

Jennys tårta med vit choklad och hallonmousse



12-18 bitar

Botten
150 g (2½ dl) vetemjöl
½ dl strösocker
100 g smör
2 krm salt
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao
¾ dl oboy
1-2 msk iskallt vatten

Blanda alla ingredienser i en matberedare (alt. med elvisp), tillsätt vattnet när degen är ”smulig”. Fortsätt röra tills degen håller ihop (kan ta någon minut efter man tillsatt vattnet). Tryck ut degen i en springform med löstagbar botten samt halvvägs upp på formens kanter. Stötta degkanterna med aluminiumfolie. Pricka botten med en gaffel. Grädda i 12 minuter på galler i nedre delen av ugnen i 200 grader. Låt svalna och ta bort folien, men ha den kvar i formen.

Fyllning 1
4 gelatinblad
400 g matlagningsyoghurt
1½ dl florsocker
200 g vit choklad
(kan även vara mörk choklad om man tycker bättre om det)

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Ljumma upp yoghurten i kastrull på knapp medelvärme. OBS! Den skall inte koka. Rör i gelatinbladen ett i taget (krama ej ur dem innan). Blanda ner florsockret i yoghurten. Smält chokladen och blanda ned i yoghurten, blanda väl. Fördela chokladsmeten i botten och låt fyllningen stelna i någon timme i kylskåp.

Fyllning 2
4 gelatinblad
200 g matlagningsyoghurt
1½ dl florsocker
250 g hallon + till dekoration av tårtan

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Ljumma upp yoghurten i kastrull på knapp medelvärme. OBS! Den skall inte koka. Rör i gelatinbladen ett i taget (krama ej ur dem innan). Blanda ner florsockret i yoghurten. Mixa hallonen till en jämn sås och blanda sedan ned i yoghurten. Fördela fyllningen i botten och låt tårtan stelna i kylskåp. Dekorera med hallon innan servering.

SMAKLIG SPIS!!!

MUMS!

Inga kommentarer: